Alternate Text
Bizi Takip Edin
Sektörel Röportajlar

MYTH AI KURUCUSU ÖZGECAN ÜSTGÜL İLE TEKSTİL TASARIMINDA YAPAY ZEKANIN SUNDUĞU YENİ OLANAKLARI DEĞERLENDİRDİK 

 

Tasarımın geleceğinde yapay zekanın yeri nedir?

Tasarım her zaman ilham alınması gereken, tamamen üretken bir zihin ve yaratıcılık dürtüsünden uzak, kolektif bir bakış açısıyla her zaman “yeni”ye ulaşılması gereken bir olma, oluşma şekli aslında. Bu oluşma şeklinde tüm süreç, ilham almak ile başlıyor ve evriliyor. Evrilme trendler, ihtiyaçlar, kompozisyon yaratma ve bütüne ulaşma veya tümden gelerek  belli başlı süreçlerden geçerek oluşuyor. Böylece nihai çıktının özgünlüğü, süreçlere maruz kaldığı noktalardaki etki ve tepkilerin şiddetiyle yoğrularak sanat parçası haline dönüşerek, tasarım adını alıyor. Aslında tasarım denilen herşey sonsuz özgünlüğün ve dönüşümün taslaklarından biridir. 

Tüm bu tasarlamada yapay zeka, tasarımın ilham süreçlerinden başlayarak tüm döngüsel süreçlere eşlik edecek yeni bir araç olarak konumlanıyor, ama sadece bir araç. Tasarım duygulara hitap eden, dönüştüğü halle iletişim kurmalıdır. Yapay zekanın ürettiği çıktıyı, insanın yorumladığı haliyle değil de, saf çıktı olarak kullanılması, sanatçının veya tasarımcının önce kimliğine ve sonra kariyerine oldukça büyük zarar verecektir. Ama bunu tasarımcı süzgecinden geçirerek, bulunduğu sektörel dikeye özgün hale kullanabilme becerisi de yapay zeka ile prompt becerilerinin geliştirilmesi ve yapay zekanın günlük hayatın içinde alınarak ivedilikle içselleştirilmesine bağlı olacaktır. 

 

Türkiye'nin tasarımdaki yerini düşününce, dünyada rakiplerinden ayıran en değerli özelliği sizce nedir?

Türkiye yıllar içerisinde üretimdeki kasını ve gücünü, talebe hızlı karşılık verme güdüsüyle yıllar içerisinde geliştirmiş bir ülke. Bu hız bizim günlük işlerimizi yetiştirme ve her zaman günü kurtarma dürtüsüne dönüşerek, düşünme becerimize zarar vermiş ve geleceği tasarlama yetkinliğimizi elimizden almıştır. “

Türkiye’de talebe cevap veren tasarım gelişmiştir, bu yüzden yapay zekayı en çok kullanan ve tasarım süreçlerine  hızlı adapte edebilen bir ülke konumundayız. Talebi en hızlı şekilde karşılayan ve müşteri memnuniyeti sağlayan yapay zeka tabanlı desen tasarım MYTH AI teknolojisinin, Türkiye’de son 3 yılda x65 büyümesini bu şekilde açıklabilirim.

 

Yapay zeka ile tasarım yapmanın en keyifli ve en zorlayıcı yanları neler?

En keyifli yanı sonsuz bir yaratım döngüşü içerisinde olmak ve her zaman düşünülmeyene ulaşabilmek. İnsanoğlunun milyon dakika harcayarak ulaşacağı bir tasarım çıktısına, yapay zeka ile saniyeler içerisinde ulaşabilmek.

En zor yanı ile yapay zeka ile anlattığın yani betimleyebildiğin kadar varsın.Teknolojiyi kullanabilmek için prompt becerilerinin geliştirilmesi. Bu beceriyi geliştirmenin tek yanı kitap okuyarak betimleme becerilerinin geliştirilmesini sağlamak. Diğer bir konu da, kullanıcıların her gün 15-20 dakika Yapay zeka becerilerinin geliştirilmesi için yapay zeka aracına zaman ayrılması. Kurumların, IK performans süreçleri içerisine dahil ederek, çalışanların performans, verimlilik arttırma ve yapay zeka platform kullanımlarını takip etmeleri gerekmektedir.

 

Sizce HOMETEX fuarının hangi özelliği onu diğer fuarlar arasında öne çıkarıyor?

Türkiye ev teksitli alanında oldukça güçlü bir oyuncu. HOMETEX, yabancı katılımcıların ağırlıklı olarak katıldığı ihracata doğrudan katkı sağlayan  önemli fuar. Heimtex fuarına katılım sağlayan alıcıların, HOMETEX fuarına da katıldığını ve üretici açısından alternatif arayışlarının olduğunu gözlemliyoruz.

 

Genç tasarımcılara ilham olacak önemli noktalar sizce neler ve genç tasarımcı adaylarına önerileriniz neler olur?

Tasarımcı kapsamı, AI Designer – Yapay Zeka Tasarımcısı konseptine dönüştü bile.

2 yıl önce yapay zeka, tasarımcıların yerini alır mı sorusunu tartışıyorduk, şuanda ise MYTH AI’da ev tekstilinde yapay zeka ile trendlere özgü tasarımı yapabilen, kurumların veya markaların kendine özgü tasarımlarını yükleyerek öğrenebildiği bir teknolojiden bahsediyoruz artık. Tasarımcılara en büyük tavsiyem, yapay zeka araçlarının çok yakından takip etmeleri, ve tasarım süreçlerine yapay zekayı derhal günlük hayatlarına dahil edip zor da olsa içselleştirmeye çalıştırmaları.

 

Ev tekstili alanında yapay zeka kullanılarak yapılan tasarımlarda bu yıl hangi desenler ön plana çıkıyor?

Bu yıl da geometri ve soyut konseptleri ağırlıklı görüyoruz, ancak bu sene desenli soyut konsepte pastel renkli desenleri daha fazla görmeye başlayacağız.Doğadan ilham hiç olmadığı kadar gündemde, bu güncel dünya kaosu ve kısıtlı kaynakların dayandırdığı özgürlük ve öze dönüş ihtiyacının daha da öneminin artmasının sonucu.

 

Yapay zekanın sektörel trendlere ve ev tekstili trendlerine etkisi nedir? 

Ev tekstili sektör olarak bölgesel, coğrafi ve kültürel tarzların ve beğenilerin oldukça önemli olduğu bir sektör. Bu sektörde değişen trendlere göre yılda 4-5 defa koleksiyon hazırlamak oldukça zor, daha da zor olan sürekli “yeni” bir tasarım yaratma ihtiyacı.

Trendlere ve trend renklere göre öğrenen ve üreten MYTH AI, bu süreci %90 hızlandırarak, verimliliği arttırır, enerji kullanımı, atık yönetimi alanlara doğrudan müdahale ederek, karbon ayak izini yok ederek sürdürülebilir, temiz bir tasarım teknolojisine kolaylıkla sahip olabilirsiniz. 

 

 

Sektörel Röportajlar