Alternate Text
Bizi Takip Edin
Sektörel Röportajlar

Tekstil Tasarımcısı Müge Krespi ile Ev Tekstili Sektörü ve HOMETEX Hakkında Keyifli Bir Sohbet

 

1. Gelecek sezon ev tekstili trendlerinde neler göreceğiz?

Ev tekstilinde trendler giyim kadar her sene değişikliğe uğrayan trendler olmuyor, genellikle 2 seneye yayılıyor. Bu sene yine yumuşak hatlı mobilyalar, kemik renginden kese kağıdı rengine doğru kayan yumuşak pastel ara renkler, natürel dokular, bukle kumaşlar aynen devam ediyor olacak. Ahşapta meşe tonları, minimalist mobilyalar çok sevildi. Aynen devam. Gri, siyah, keskin hatlı mobilyalar neredeyse yok oldu. 

 

2. Türkiye'nin ev tekstilindeki yerini düşününce, dünyada rakiplerinden ayıran en değerli özelliği sizce nedir?

Her zaman söylediğim bir sav var, en büyük kuvvetimiz: Türkiye müthiş bir tekstil üretim mutfağı. Her türlü tekstil üretimini kast ederek söyleyebilirim ki makine parkurlarımız son derece modern, her türlü üretime uygun sanayi kolumuz var. Düşük miktar, hızlı teslimat konusunda çok becerikliyiz. En büyük problemimiz maalesef hala fasoncu zihniyetinden bizi ayıracak olan tasarımcı barındırmamak, Ar-Ge ve Ür-Ge konusuna bütçe ayırmaya üreticilerimizin çok sıcak bakmayışı.

 

3.  Ev tekstili alanında tasarım yapmanın en keyifli ve en zorlayıcı yanları neler?

Ev tekstili çok branşı da kapsayan bir dal. Değdiği her alanda iç mimarlıktan, mimarlıktan, zeminden tavandan, aydınlatmadan ve türlü mekanın tasarımından biraz anlamanız, etkileşimini göz önünde bulundurarak üç boyutlu düşünmeniz ve ona göre tasarlamanız gerekiyor. Hem çok keyifli bir o kadar da alanı daraltıcı bir durum. Kaldı ki her türlü tasarımcının yaşayabileceği gibi; siz ürüne odaklıyken bunun pazarlamasını da yönetmeniz zor oluyor. Yani hem mutfakta pişirip hem da servisini yapan olmak, iki ipte yürüyen cambazlık gibi...

 

4. Bir tasarımcı olarak özellikle ev tekstili alanını seçmenizin nedeni nedir?

Öncesinde 25 sene kadar giyim tekstili sürecim var. Ancak gördüğüm o oldu ki, seneler içinde ev tekstili de modayla paralel çeşitliliği artan bir sektör oldu. Basit üç beş çeşit kumaş ve üründen, çok çeşitli doku, elyaf ve hızlanan bir moda anlayışı geldi. Önce bu konuda üretim çeşitliliğini arttırmak ve global görüş kazandırmak üzere bazı fabrikalara ara ürün ar-ge ve tasarım danışmanlığı verdim. Paralel olarak da nihai kullanımlarına dair kendi tasarım markamı kurdum. Ben buna giriştiğimde iç mekan tekstil tasarımı çok da yaygın bile değildi. Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü öğrencilerimi, sektöre tasarımcı kazandırmak adına sahada uygulamalara dahil ederek ufuklarını açmaya gayret ediyorum.

 

5. Sizce Hometex fuarının hangi özelliği onu diğer fuarlar arasında öne çıkarıyor?

Hometex Fuarı yurt dışından ziyaretçilerin katılımını en çok sağlayan ev tekstili fuar oldu. Ayrıca sektörel olarak zamanlaması da oldukça uygun. Katılımcı firmaların ve ziyaretçilerin artışı da bunu kanıtlıyor.

 

6. Genç tasarımcılara ilham olacak önemli noktalar ve 3 tasarımcı önerseniz neler ve kimler olurdu?

Öğrencilerimden de gördüğüm tekstil ve moda bölümünde eğitim alan öğrencilerin birincilikle hayali giyim modası oluyor, oysa aysbergin altında dev gibi bir ev tekstili sektörü var ve inanılmaz tasarımcıya ihtiyaçlı bir sektör. Bu alanda mutlaka küçük stajlar da olsa biraz sektöre bulaşıp bunun ne kadar keyifli bir tasarım alanı olduğunu da görmelerini tavsiye ederim. Giyim modası evet çok tatmin edici ama ev tekstili çok boyutlu düşünmeye zorlamasıyla aslında daha da tasarımcıyı tatmin eden bir tarafı var. Hikayesi ilham olabilecek birkaç tasarımcı sayarsak ; Patricia Urquiola, Anni Albers, Terence Conran.

Sektörel Röportajlar